Tozsuzlaştırma Sistemlerinde İşletme Maliyetlerinin Düşürülmesi
Tozsuzlaştırma sistemleri, gerek fanları için kullandıkları elektrik enerjisi, gerek basınçlı hava tüketimleri gerekse sarf malzemesi olan filtrasyon elemanları ile işletmelerin genel üretim giderlerinden çok ciddi paylar almaktadırlar.
Verimsiz çalışan bir toz toplama ünitesi, öncelikle çalışan sağlığını tehdit etmekle birlikte, aynı zamanda hem yeniden kullanılabilecek ürünün kaybına hem de boşa giden masraflara neden olurlar.
Verimsizliğe neden olarak en sık rastlanan nedenler şunlardır;
- Hatalı toplama kanalları,
- Hatalı fan seçimi,
- Yetersiz silkeleme havası,
- Hatalı filtre elemanı seçimi
Asel Endüstriyel, 20 yıllık endüstriyel sanayi tecrübesi ile kurduğu tozsuzlaştırma sistemlerinde, verim kaybına neden olabilecek bu hataların önüne geçmek için ileri mühendislik tekniklerini kullanmaya çalışmaktadır.
Asel Endüstriyel bünyesinde bulunan mühendisler, her toz toplama sistemini müşteriye özel olarak tasarlar.
Öncelikle toz toplama kanalları için katı modelleme yapılır. Sonrasında bu kanallar, akışkan simülasyon yazılımı ile sanal olarak çalıştırılır. Sistemden alınan basınç kaybı ve en uygun hıza karşılık gelen debi verileri ile kanal projesi tamamlanır.
Böylece, kanal çapları, kanal formu ve fan seçimi hem yeterlilik hem de enerji verimliliği açısından doğru seçilmiş olur.
Toz toplama sistemlerinde en yaygın yapılan hata, aşırıcı direnç oluşumuna neden olan dar çaplı kanallar ya da toz çökmesine neden olan çok geniş kanallardır.
Doğru filtre elemanını doğru hava ile temizleme/silkeleme
“Yine toz toplam ünitelerinin verimi en fazla düşüren etkenlerden biri, hatalı filtre elamanı seçimidir.
Proseste bulunan,
- Toz yükü,
- Tozun tane dağılımı,
- Toz yapışkanlığı,
- Toz aşındırıcılığı,
- Nem,
- Sıcaklık,
Gibi etkenlerin doğru etüt edilmesi ve uygun filtre elemanının seçilmesi çok kritiktir.
Doğru seçilmemiş bir filtre elamanı, diğer her şey düzgün olsa bile verimli çalışmanıza izin vermeyecektir.
Diğer bir kritik konu da, temizleme/silkeleme havasıdır.
- Uygun basınçta,
- Uygun debide,
- Uygun kalitede
Temizleme havası kullanılması çok önemlidir.
Yapılan en yaygın hata, ünite yanına getirilen hava hattı çapının olması gerekenden düşük olması ve basınçlı hava merkezinde üretilenden çok daha düşük basınçta hava beslenmesidir.
Diğer bir konu da, uzun ve izole edilmemiş hava hatlarında oluşan yoğuşma ve ıslak hava ile temizlemenin getirdiği sıkıntılardır.
Etkili ve minimum işletme giderleri ile çalışan bir toz toplama sistemleri için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, kısaca bu yazıda anlatılmıştır.
Yazan: Dr. Barkın MİNEZ (Mak. Müh.)